Artiklar om föreställningarna

Katrineholms-Kuriren (utdrag)
2018-08-27

Litterär betongbänk i Selma Lagerlöfs anda

Kommunens litterära bänk nummer två tillägnas Selma Lagerlöf. Platsen är Stora Djulö. Flera intresserade katrineholmare hade sökt sig till invigningen i lördags. Där bjöds de på tal, bubbel och provsittning och skådespel av Agneta Welander.

Att Katrineholms andra litterära bänk tillägnas Selma Lagerlöf är inte konstigt alls. Hon var inte bara en stor författare utan även Nobelpristagare och kvinnorättskämpe som stred för kvinnors rätt att rösta.

Dessutom har Selma Lagerlöf tydlig koppling till Djulö herrgård. Agneta Welander, skådespelare och aktiv i teaterföreningen i Katrineholm, tog för dagen rollen som Selma Lagerlöf och berättade om sitt liv och läste ett stycke ur "Nils Holgerssons underbara resa".

Det är också ur den berättelsen som citatet på bänken är tagen: Han slår ihop händerna och utbrister "Jag har då aldrig sett något så vackert! Vad kan det här vara för trädgård".

Cecilia Björk (S), ordförande i kulturnämnden, säger att bänken både är en del av den offentliga konsten och en påminnelse om litteraturen och läsandet.


Referat: SPF Seniorerna Eskilstuna
2017-11-06

"Selma berättar ..."

SPF Seniorerna Eskilstuna i samarbete med SV.

Medlemsmötet den 6 november blev en upplevelse vi sent ska glömma! Agneta Welander från Katrineholm bjöd på en enmansteater där hon gestaltade Selma Lagerlöf och berättade i jag-form om Selmas liv. Farmodern betydelse, som berättare, hur Selma började samla berättelser till en bok.

Efter 8 år var två kapitel klara! Sofie Adlersparre, Fredrika Bremerförbundets grundare, blev den hjälp Selma behövde. Tidningen Iduns tävling 1890 vann Selma och 1895 slutade hon arbeta och blev författare på heltid. "Nils Holgerssons underbara resa" blev resultatet av en skolbok om Sverige dess natur och samhällen.

Efter Nobelpriset 1909 kunde Selma köpa tillbaka sitt älskade Mårbacka för 13 500 kr. Engagemangen var många; kvinnorörelsen, barnrätts frågor, Fredsrörelsen bl.a.

En lång och varm applåd var vårt tack.


Referat: Eskilstuna SeniorUniversitet
Text: Håkan Sjöberg
Foto: Håkan Sjöberg

"Det var en gång en saga ..."

Medlemsmötet den 22 april 2015 gästades av Selma Lagerlöf (gestaltad av Agneta Welander) och Britt Söderholm. Rubriken för programmet var "Selma Lagerlöf berättar - Det var en gång en saga ..." I kåserande stil berättade de om Selma Lagerlöfs liv, hennes författarskap och om hennes engagemang kring kvinnorörelsen, freden och barns rättigheter.

Vi fick bland annat höra att hon redan som liten tyckte om att läsa. Problem med en höftkula gjorde också att böckerna många gånger var hennes sällskap när andra barn sprang ute och lekte. Ett annat sällskap var hennes farmor som berättade många spännande sagor.

Jobbet som lärarinna i Landskrona, om den betydelsefulla novelltävlingen och hur hon fick ekonomisk hjälp för att kunna ta ledigt från sitt arbete för att skriva på heltid var en del av vad vi fick höra om. Hon hamnade på Rocklunda gård i Sköldinge och fick ett eget rum där. I det rummet satt hon och skrev under ett halvår (Gösta Berlings saga). Hon skrev sedan en skolbok på beställning, det blev den om Nils Holgerssons resa genom Sverige.

Så kom det ett brev en dag. Selma Lagerlöf hade utsetts till Nobelpristagare och hon fick åka till Stockholm och ta emot medalj och diplom och en check på 139.475 kronor och 83 öre.

Hon är alltid aktuell och hennes författarskap och liv har ständigt väckt känslor.

Efter en lång och varm applåd från 150 deltagare överlämnades varsin Mårbackapelargon som tack för en givande timme.


Katrineholms-Kuriren 2011-12-10
Text: Carina Bergius
Foto: Nina Haglund (Sköldinge skola)

Selma var nobel gäst på nobel middag

I kväll stundar Nobelfesten i Stockholms stadshus. Men redan i går firades Nobel med fest i Sköldinge skola. Och hedersgäst var ingen mindre än Selma Lagerlöf.

- Jag vet att hon satt och skrev böcker i Sköldinge, berättar Wilma Johansson.

- Och att hon var den första kvinnan som fick Nobelpriset, fortsätter Emma Ohlsson.

De var två av många elever som under förmiddagen fick träffa Selma Lagerlöf, gestaltad av Agneta Welander. Då satt hon nämligen i sin stol i biblioteket i Sköldinge skola och i skenet av levande ljus berättade hon sin levnadshistoria, som började på Mårbacka 1858.

Hon berättade bland annat att hon redan som liten tyckte om att läsa. Problem med en höftkula gjorde också att böckerna många gånger var hennes sällskap när andra barn sprang ute och lekte. Ett annat sällskap var hennes farmor som berättade många spännande sagor.

Gäst på Rocklunda
Hon berättade också om jobbet som lärarinna, om den betydelsefulla novelltävlingen och hur hon fick ekonomisk hjälp för att kunna ta ledigt från sitt arbete för att skriva på heltid. Hon hamnade på Rocklunda gård i Sköldinge och fick ett eget rum där. I det rummet satt hon och skrev under ett halvår.

Efter 'Gösta Berlings saga' skrev hon en skolbok på beställning, det blev den om Nils Holgerssons resa genom Sverige.

Så kom det ett brev en dag. Selma Lagerlöf hade utsetts till Nobelpristagare och hon fick åka till Stockholm och ta emot medalj och diplom och en check på 139.475 kronor och 83 öre.

- Det skulle motsvara ungefär sex miljoner idag, berättade Selma Lagerlöf.

Kämpade för rösträtt
Hon berättade också för barnen hur hon kämpade politiskt, till exempel för allmän rösträtt.

Efteråt fick barnen ställa frågor. Någon undrade om det var hon på tjugan.

- Ja, men jag kommer snart att försvinna. Då kommer Astrid Lindgren där i stället.

De frågade om hon hade några barn och var hennes Nobelklänning är idag. Att barnen var fascinerade gick inte att ta miste på. Högsta betyg kom från en flicka på främre rad. Hon önskade att hela klassen fick åka på skolresa till Mårbacka.

Inlevelse
Agneta Welander kan konsten att gestalta Selma Lagerlöf. Hon gör det med stor inlevelse och känsla, och barnen satt tysta och lyssnade med stora öron.

Nobelpristagare till bords
Agneta Welander kan sin Selma Lagerlöf, och hon trollband sin åhörarskara med att berätta om Selmas innehållsrika liv. Men även en Nobelpristagare måste ju äta, och skolmaten dög alldeles utmärkt åt henne och barnen. Hon och övriga gäster lät sig väl smaka av kassler med potatisgratäng och grönsaker. Till efterrätt serverades, precis som på Nobelfesten, glass!


Katrineholms-Kuriren 2011-03-09
Text: Catarina Nitz
Foto: Roger Culmsee

Agneta Welander fick liv i Selma

I bland får man uppleva något ogripbart som på ett nästan magiskt sätt kan förflytta en till en annan dimension, tid eller plats. Det kan vara en låt på radion som griper tag, en roman som håller dig vaken hela natten, en naturupplevelse som får dig att glömma alla bekymmer, eller, som i går under en teaterföreställning i hörsalen i kulturhuset Ängeln, när en sedan länge död författare trädde fram och blev livs levande.

Fenomenalt porträtt
Det är roligt att kunna skriva detta om en lokal amatörskådespelare som började spela teater för tio år sedan efter det att hon fyllt 50 år: Agneta Welander gör ett fenomenalt porträtt av Selma Lagerlöf. I föreställningen 'Med penna för rösträtt och fred' får jag större insikt i vilken stor betydelse Selma Lagerlöf hade inte bara som författare, utan som samhällsdebattör och förkämpe för kvinnors rättigheter, än vad jag någonsin har kunnat läsa mig till eller sett i någon tv-dokumentär.

Pondus är ordet att beskriva Agneta Welanders gestaltning av Selma Lagerlöf, något helt annat än den där mossiga tanten i bredbrättad hatt som vi ser på tjugan i plånboken. I Agneta Welanders och Britt Söderholms manus hittar vi en självsäker Selma Lagerlöf med ett glödande politiskt engagemang för kvinnors rättigheter, barnens villkor, sociala frågor, fred och frihet. Agneta Welander i peruk och lång klänning ger henne kött och blod.

Förflyttad till nutid
Duon har tagit med sig Selma Lagerlöf till vår tid. Till något som skulle kunna vara en tv-soffa. Där får Selma Lagerlöf stickfrågor, ställda av Britt Söderholm. Pjäsens Selma är inte nödbedd. Hon brer på och berättar, om kampen för att få starta aftonskola för fabriksflickor i Landskrona, om kontakterna med Sophie Adlersparre, som var ordförande i Fredrika Bremerförbundet, om känslan av att få Nobelpriset och firandet tillsammans med tusen kvinnor på en stor bankett på Grand hotell i Stockholm. Hon får publiken att förstå vilken betydelse hon hade för rösträttsrörelsen när det stod klart för folk att hon, Sveriges kanske mest upplyfta och internationellt berömda kulturpersonlighet, inte hade rösträtt.

Hon raljerar över sin samtids syn på kvinnan som är alltför lättrörd och känslostyrd för att kunna hantera ett medborgarskap, och över den rädsla som fanns över vad som skulle hända med samhället om kvinnorna fick vara med och dela på makten och fick inflytande över sina egna liv. Här är Selma Lagerlöf riktigt rolig. Publiken får också lära känna en mer allvarlig Selma Lagerlöf, som fredens förkämpe, som någon som betraktade barn som fullvärdiga människor, som plågades av sin funktionsnedsättning – en hälta orsakad av ett medfött höftfel – och en åldrande författare som fick allt svårare att hitta sin egen röst.

Ska man invända något mot 'Med penna för rösträtt och fred' är det att Britt Söderholms roll är allt för respektfull gentemot Selma Lagerlöf. Framför allt rent stilistiskt. Den Selma Lagerlöf som träder fram i pjäsen skulle gott tåla att bli duad och att bli tilltalad på ett mer modernt och vardagligt språk.


Hjälmarenstidning.se
Text o foto: Urban Ånhammar

Aktivisten Selma i intimt porträtt

Författaren Selma Lagerlöf lever i högsta grad kvar genom sina verk. Människan Selma har många försökt komma åt, analysera, tolka, gestalta. Men den politiska aktivisten Lagerlöf och hennes arbete för bland annat kvinnlig rösträtt är nog inte lika känd. Speciellt inte bland män. Det är dock den sidan av Selma Lagerlöf som Agneta Welander och Britt Söderholm tagit sig an i den nya föreställningen "Med penna för rösträtt och fred" som premiärvisades vid lunchtid idag på Ängeln (110308) under firandet av Internationella kvinnodagen.

Programmet var upplagt så att Britt Söderholm helt enkelt intervjuade Agneta Welander i rollen som Selma Lagerlöf, och därigenom berättade historien om hur författaren använde den status hon uppnådde till att med hjälp av pennans makt försöka förändra saker. Även om det i detta arbete ingick demonstrationer och flammande tal så framträdde bilden av en mer lågmäld aktivist. En Selma Lagerlöf som förstod att utnyttja sina resurser på bästa sätt - nationellt, internationellt men även i lokalpolitiken - i arbetet för kvinnlig rösträtt och för fred. Då i den liberala andan och i organisationer som hon var med om att grunda, som svenska Rädda Barnen och det folkparti som Lagerlöf var trogen hela livet ut.

I programmet "Med penna för rösträtt och fred" får vi också ta del av en feminism som präglas av en - jämfört med var debattnivån idag ofta ligger - mer stillsam men ändå stolt, envis och i längden effektiv arbetsinsats. Skulle nog vara nyttigt att lära sig av både för den konservativa sida som hånar och tecknar nidbilder av feminister och den andra extremen, människor som använder feminism främst som en hävstång för den personliga karriären och vinningen.

Men framförallt är detta ett intressant och intimt porträtt av aktivisten Selma Lagerlöf som är väl värt att uppleva. Kanske speciellt för män, även om det inte var speciellt många sådana på premiären.


Katrineholms-Kuriren 2011-03-01
Text: Catarina Nitz
Foto: Kaj Marc-Wogau

Selma Lagerlöf i TV-soffan

'Med penna för rösträtt och fred' heter en ny föreställning om Selma Lagerlöf som Britt Söderholm och Agneta Welander skapat.

Premiären äger rum i kulturhuset Ängeln på tisdag den 8 mars, då den Internationella kvinnodagen firas.

I föreställningen leker Britt och Agneta med tid och rum när de låter den världsberömda Nobelpristagaren och akademiledamoten Selma Lagerlöf (1858-1940) ta gestalt i en Tv-soffa i en pratshow.

- Det är upplägget, vi tänker oss något i stil med Skavlan, säger Britt Söderholm som i pjäsen har rollen som programledare.

- Men vi har en seriös ansats och en ambition att förmedla faktainnehåll, säger Agneta Welander som agerar Selma Lagerlöf själv.

Dör och uppstår
- Vi hoppar mellan dåtid och nutid, och jag dör och återuppstår igen, säger Agneta Welander.

För ett år sedan hade Britt Söderholm och Agneta Welander premiär på en annan föreställning om Selma Lagerlöf och hennes gärning och liv.

Föreställningen blev en succé, hittills har den spelats ett 50-tal gånger i olika sammanhang.

- Och vi har 10 beställningar kvar! säger Agneta Welander.

Arbetet med pjäsen och publikens uppskattning gav mersmak, och duon ville fortsätta att utforska Selma Lagerlöfs livsgärning och sprida kunskap om den.

Den här gången har de fokuserat mer på den politiska aspekten av Selma Lagerlöf som människa och författare.

Researcharbetet har varit omfattande och inte helt enkelt.

- Vi har jobbat hårt med att leta information, vi har verkligen fått gno, säger Agneta Welander.

Böcker, böcker, böcker
- Men det har varit roligt att jobba med den här föreställningen för jag har upptäckt så mycket som jag inte visste. Selma Lagerlöf engagerade sig i så mycket, säger Britt Söderholm.

Den viktigaste källan har varit böcker.

- En bunt, säger Britt Söderholm och måttar en dryg halvmeter med armarna.

De har letat på nätet och lånat på biblioteket, läst tunga, akademiska skrifter och haft kontakt med Selma Lagerlöf-sällskapet. När de inte hittade vad de sökte i olika skrifter bet de ihop och gick vidare.

- Då lånade vi fler böcker, säger Agneta Welander.

Resultatet gjorde det värt mödan.

Barnens villkor
- Det vi säger i föreställningen är att Selma Lagerlöf är lika aktuell i dag. Hennes tankar om fred gäller fast det är 100 år senare, säger Britt Söderholm som till exempel vill lyfta fram en scen ur Gösta Berlings Saga där soldaten Jan Hööks hustru noterar att hennes man blivit förändrad av att delta i krig.

Idag vet vi att många soldater lider av posttraumatisk stress och andra psykiska svårigheter efter att ha deltagit i krig, men då, var det inte okej att påtala att krigshjältar kunde ha "svagheter" i form av psykiska problem.

Ett annat ämne som tas upp i föreställningen är Selma Lagerlöf relation till och syn på barn.

Raljerar om svaghet
- Hon sa: "Att lyssna till och att respektera barnen, det är att rädda framtiden", säger Agneta Welander.

I pjäsen framträder också Selma Lagerlöf som kämpe för allmän rösträtt.

- Jag försöker gestalta hennes indignation. Jag raljerar grovt med påståenden om att kvinnan är svag och att kvinnor inte skulle orka med både politik och barn, säger Agneta Welander.

Föreställningen är både gripande och lite arg tycker Britt Söderholm och Agneta Welander.

- Politisk! säger Britt Söderholm.

- Lite djupare, något att tänka till om, säger Agneta Welander.


Katrineholms-Kuriren 2010-08-13
Text: Carina Bergius
Foto: Amelie von Essen

Igår återvände Selma Lagerlöf

För 119 år sedan satt hon i våra trakter och skrev sin debutroman. Igår återvände Selma Lagerlöf. Den här gången gestaltad av Agneta Welander.

I onsdags var föreställningen 'Selma Lagerlöf berättar' så fullsatt att de sista besökarna tvingades vända i dörren. Nästan lika många kom till Musikens Hus i Katrineholm i går eftermiddag för att se och höra Britt Söderholm och Agneta Welander dramatisera och berätta om författarinnan Lagerlöf.

- I år är det 119 år sedan hon satt på Rocklunda gård i Sköldinge och skrev. Och det är 100 år sedan hon fick Nobelpriset. Vi tycker det är värt att uppmärksamma att det faktiskt var här hon satt och skrev. Här ligger vi ju till och med före Värmland, säger Britt Söderholm. Det är Britt Söderholm som kåserar på scenen, medan Agneta Welander tagit på sig rollen som Selma Lagerlöf.

Begåvat barn
Berättelsen börjar i en vagga på Mårbacka i Värmland 1858. Selma beskrivs som ett lugnt och begåvat barn som redan vid sju års ålder läst ut sin första bok. Selma själv berättade om ledkulan i höften som saknade fäste, och om farmor som höll henne sällskap på eftermiddagarna och berättade sagor.

- Jag sparade allt jag hörde berättas, först i mitt minne, sedan med hjälp av noteringar.

Hon drömde om att skriva en bok. Men hon tänkte aldrig på att det kunde finnas ett annat språk än diktens.

När hon återvände till Mårbacka 1890, för gården skulle säljas, fick hon den kraft hon behövde.

- Då bestämde jag mig för att jag skulle skriva min bok på mitt eget sätt, även om folk skulle skratta. Jag skulle skriva den utan rädsla för de starka orden och de gnistrande färgerna. Plötsligt gled pennan av sig själv.

Novellen hamnade så småningom i en novelltävling. Det kom telegram från Stockholm om jublande lyckönskningar, men först dagen därpå nådde Stockholmstidningen Landskrona och Lagerlöf fick veta att hon vunnit novelltävlingen.

Stannade på Rocklunda
Efter prisutdelningen i Stockholm satt hon på tåget söderut. Hon stannade till i Sörmland, på Rocklunda gård i Sköldinge.

- Där fick jag arbetsfrid, ro och god omsorg. Och jag kunde skriva från morgon till kväll.

Boken, Gösta Berlings Saga, kom ut hösten 1891.

Föreställningen handlade vidare om hur hon skrev Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige, hur hon fick ta emot Nobelpriset i litteratur och hur hon som första kvinna fick en plats i Svenska Akademien 1914. Selma Lagerlöf avled på Mårbacka den 16 mars 1940.


Katrineholms-Kuriren 2010-04-13
Text: Catarina Nitz
Foto: Therese Jansson

Selma Lagerlöf får nytt liv

Agneta Welander och Britt Söderholm från Katrineholm har tillsammans skapat en föreställning om Selma Lagerlöf och hennes liv och verk.

Författaren själv framträder och berättar i Agneta Welanders gestaltning om sitt liv, varvat med Britt Söderholms reflektioner och läsning ur Selma Lagerlöfs böcker och andra skriftliga källor från tiden.

För 100 år sedan hade Selma Lagerlöf (1858-1940) etablerat sig som en av Sveriges allra främsta författare. Hon var en kvinnlig pionjär i litteraturens finrum, hade fått Nobelpriset (1909) och blivit ekonomiskt oberoende.

Men vägen till succén var inte enkel. Debutromanen Gösta Berlings Saga (1891) tog henne många år och mycken möda att skriva.

När, hur och varför hon hittade sin författarröst är en av sakerna som Britt Söderholm och Agneta Welander tar upp i sin föreställning.

Det var här, i Sörmland, på Rocklunda gård utanför Sköldinge som hon äntligen kunde avsluta romanen, tack vare ekonomiskt stöd från vännen Sophie Adlersparre.

Sörmländsk vinkel
Självklart är den sörmländska vinkeln tydlig när Agneta Welander och Britt Söderholm ger sin bild av Selma Lagerlöf. Avstampet tar de dock i Värmland på Mårbacka, som var Selma Lagerlöfs barndomshem.

- Selma Lagerlöf var handikappad, och hennes farmor kom till henne för att hålla henne sällskap och berättade sagor, berättar Agneta Welander.

Det var farmoderns sagor som inspirerade Lagerlöf till att bli författare, och att som lärare fascinera sina elever. Det sägs bland annat om Selma Lagerlöfs tid som lärare i en skola i Landskrona att hennes elever var beredda att konvertera till islam efter hennes lektion om "Muhammedanerna".

Samhällsengagemang
Detaljerna av det ovan nämnda slaget kryddar den historia om Selma Lagerlöf som Agneta Welander och Britt Söderholm vill berätta med sin 45 min långa föreställning.

- Vi vill beskriva Selma Lagerlöf, hennes liv och författarskap som det är.

- Som person var hon spännande, romantisk och realistisk. Hon värnade om livet. Hon var engagerad i samhället, och särskilt i kvinnofrågor, säger Britt Söderholm.

Agneta Welander och Britt Söderholm har redan hunnit ge sin föreställning vid flera tillfällen, och kunnat notera att publiken är intresserad.

Också för yngre
- Våra åhörare brukar vara tysta, säger de.

Intresset för Selma Lagerlöf och föreställningen är så stort att duon har 25 bokningar runt om i Sörmland fram till november. Just nu pågår en turné med föreställningar på alla äldreboenden i Katrineholms kommun.

Mest är det pensionärsföreningar som vill uppleva Selma Lagerlöf i Agneta Welanders och Britt Söderholms tappning, men det betyder inte att man enbart vänder sig till äldre. Tvärtom.

- Jag tycker att det här är något som borde ut i skolorna, säger Britt Söderholm.

Katrineholms-Kuriren 12 oktober 2011
'Din förening'
RPG i Katrineholm


Föreningen har haft besök av Selma Lagerlöf! Det gick inte att ta miste på att det var just hon som satt på podiet i Mariagården och berättade om sin livsgärning. För intervjun stod Britt Söderholm.

När Selma Lagerlöf återkom efter framträdandet såg vi att Selma Lagerlöf hade gestaltats av Agneta Welander. Det var en upplevelse att möta henne som Selma Lagerlöf.

Katrineholms-Kuriren 9 november 2010
'Din förening'
Aktiva kvinnor i Katrineholm


... Vid månadsmötet i november fick medlemmarna möta Selma Lagerlöf som, gestaltad av Agneta Welander, berättade om sitt liv.

När Agneta trädde in i salen var hon så porträttlik Selma Lagerlöf att det var helt otroligt. Hon hade likadana kläder, samma kroppsspråk och sätt att tala som man sett Selma göra på gamla filmklipp. Selma berättade också en mängd nyheter om sitt strävsamma liv, och många av de lyssnande kvinnorna var nog tacksamma att de lever nu och inte på Selmas tid.

Agneta avslutade med att tala om att på 20-kronorssedeln dokumenteras, utom Selma själv, inledningen till Gösta Berlings Saga och en hästskjuts där Selma själv är passagerare. På baksidan av sedeln ser man Nils Holgersson sittande på gåsryggen när de flyger fram över Skåne och Glimmingehus. Det är nog många som aldrig lagt märke till detta fast man ser sedeln dagligen.

www.spfpension.se
SPF Oppeby-Harg, Nyköping


SPF Oppeby-Harg hade sitt månadsmöte 2010-09-16 i Oppebykyrkan. ...
... Sedan fick vi besök av Selma Lagerlöf, gestaltad av Agneta Welander. Hon framförde ett dramatiskt kåseri om Selmas liv och verk. Det var som om Selma själv stod framför oss. Britt Söderholm kompletterade Agneta under hennes framträdande genom att berätta delar av Selmas liv. Bådas framförande var mycket uppskattat.

Katrineholms-Kuriren 4 febr 2010
'Din förening'
Norrgänget


... Att vi har stora begåvningar även på hemmaplan fick Norrgängets medlemmar uppleva på torsdagen dessförinnan när Agneta Welander och Britt Söderholm bjöd på historien om Selma Lagerlöf och hennes liv - med Welander (en riktigt bra skådespelerska) i rollen som Selma, och med Söderholm som historiesekundant.

Andlöst tyst var det bland de 120 i lokalen - det var betyg nog för ett väldigt proffsigt framförande.

Katrineholms-Kuriren
'Din förening'
Katrineholm-Stora Malms Hembygdsförening


Katrineholm-Stora Malms Hembygdsförenings onsdagsmöte den 16 september 2009 hölls i Kulturhuset Ängeln i samarbete med kulturförvaltningen.

Med Britt Söderholm som manusförfattare och utomordentlig berättare samt med Agneta Welander som Selma Lagerlöf, fick en entusiastisk publik en verklig kulturupplevelse. Agneta, i tidsenliga kläder, spelade inte bara rollen som Selma Lagerlöf, för oss i publiken var hon Selma Lagerlöf, när hon med den tidens språkbruk och med stor inlevelse berättade om sitt händelserika liv och sitt författarskap.

Ulf Malmkvist
Ordförande