En liten presentation

•  Aktör och manusförfattareAgneta Welander

"Det är så roligt att få leka, dvs att spela teater; att våga gå in i en okänd karaktär och hävda den till sista repliken. Och sen tryggt gå hem och bara vara Agneta igen."

Jag har spelat teater sen 2001. Debutrollen var faktiskt som kung Karl XV i 'En Ädel Bedrift' på Djulö Friluftsteater i Katrineholm; kungen som 1862 under stor pompa och ståt invigde västra stambanan förbi Katrineholm. Åren därefter har jag deltagit i samtliga sommaruppsättningar på Djulö fram till 2017, och återvänder 2020!

Under sommaren 2018 hade jag förmånen att få vara med i det stora äventyret 'Kvinnorna och staden' utifrån Kerstin Ekmans bokserie om Katrineholm och stadens utveckling.

Sommaren 2019 deltog jag i musikalen Oliver som sattes upp av Kolhusteatern i Hälleforsnäs.

Ett av annorlunda engagemang var den historiska musikteatern 'Sjöråas Hjälmaren' som gavs som heldagsföreställning på turistbåtarna på Hjälmaren 2004 och 2005 och på land 2008.

Jag har också deltagit i många av Katrineholms Kulturskolas multiuppsättningar under åren.

Jag blev oerhört stolt när jag 2012 fick Katrineholms-Kurirens kulturpris. Jag är även ABF Sörmlands kulturpristagare för 2016. Ytterligare en utmärkelse har gått till mig: 2019 tilldelades jag Katrineholms kulturnämnds kulturstipendium.

Numera är jag mycket nöjd pensionär efter ett 30-årigt intressant yrkesliv inom Katrineholms kommuns förvaltning.


•  ManusförfattareBritt Söderholm

"Jag vill fånga orden, och har jag tur så hinner jag fästa dem på papper."

Som ung sa jag: Aldrig lärare.

Men på underliga vägar, via Norrbotten och TBV, kom jag ändå in på lärarbanan och hamnade 1988 på Åsa folkhögskola (i Sköldinge utanför Katrineholm) som lärare på skrivarkursen.

Att inspirera till skrivande, att locka fram känslor och tankar, att få deltagarna att se sina egna texter, det har blivit mitt varumärke.

En viktig del i arbetet har också varit att låta eleverna se sina texter i tryck. Drygt tjugofemtalet antologier med elevtexter har jag redigerat liksom "Röster i Norrbotten" (En bok för alla) där norrbottniska författare presenteras.

(Britt är sen februari 2016 bosatt i Luleå.)